IoT zichtbaar in de tuinbouw

Geplaatst op

Een mijlpaal. Het eerste apparaat voorzien van draadloze LoRa technologie komt beschikbaar voor de tuinbouw. Het is het Ventilation Jet Systeem van Hinova. Deze ventilator is via LoRa technologie verbonden met het internet en daarmee onderdeel van “Internet of Things” (IoT). De verwachting is dat deze ontwikkeling de komende jaren enorm hard zal gaan. Wat is LoRa en wat gaat IoT  de agrarisch ondernemer brengen?

Wat is LoRa?

LoRa staat voor Long Range en Low Power. Het is vergelijkbaar met Wi-Fi. Alleen is LoRa niet geschikt voor grote hoeveelheden data maar het bereik is vele malen groter dan met Wi-Fi. LoRa is een merknaam van KPN, de technologie erachter staat beter bekend als LoRaWAN. LoRa is een techniek waarmee een IoT netwerk gerealiseerd kan worden. Alles wordt in de toekomst draadloos verbonden met het internet, zoals nu het VentilationJet Systeem. Door op een agrarisch bedrijf een LoRa intranet te bouwen communiceren sensoren, apparatuur en installaties via één ontvangststation. Dit ontvangststation is dan aangesloten op een gateway, waardoor de data via het internet benaderbaar is. Op deze wijze maak je geen gebruik van het openbare LoRA netwerk van KPN. Bij gebruik van meer dan 100 sensoren is het raadzaam om een intranet aan te leggen. En daar zit je al snel aan als je bedenkt dat ieder dier of iedere plant straks een sensor heeft. Voor de land- en tuinbouw is zo’n intra LoRa netwerk al beschikbaar. Het heet Sense2Grow. Kijk op www.sense2grow.nl voor meer informatie en beschikbare sensoren.

Wat kan je er mee?

Sensoren, apparatuur en installaties kunnen flexibeler worden ingezet. Er hoeft immers geen bekabeling meer naar toe, hoogstens een voedingskabel. Daardoor kunnen processen worden geoptimaliseerd. Sensoren worden snel goedkoper waardoor er meer data van apparatuur beschikbaar komt. Met deze data kan het moment voorspeld worden wanneer een apparaat onderhouden moeten worden. Zeg maar “net niet stuk moment”. Dat betekent een verschuiving van periodiek naar voorspelbaar onderhoud. En dat levert een besparing op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *