De hand van China reikt ver

Geplaatst op

Mobiele bereikbaarheid is door het GSM netwerk in 20 jaar een eerste levensbehoefte geworden. De mobiele telefoon is inmiddels zo ingeburgerd dat de vaste telefoon uit menig huishouden verdwenen is. Met de komst van “Internet of Things” wordt de afhankelijkheid van mobiele netwerken alsmaar groter. Steeds meer apparatuur is verbonden met het internet. Koelkasten die de dagelijkse boodschappen zelf bestellen bij een supermarkt. Vuilcontainers die op afstand uitgelezen kunnen worden zodat ze pas geleegd worden als ze vol zijn. En koeien die via sensoren op hun gedrag worden geanalyseerd. Zo maar een paar voorbeelden.

Het imago van Nederlandse melkpoeder gaat boven bereikbaarheid
Hoe afhankelijk je bent van mobiele netwerken blijkt als het niet beschikbaar is. Begin april werd van de één op de andere dag besloten om een GSM mast in Borculo te verwijderen. Deze mast stond op een fabriek van Friesland Campina en werd op last van hen door KPN direct verwijderd. Wat was de aanleiding?
Er is weinig naar buiten gekomen over de aanleiding. In Borculo en omgeving gaat het verhaal de ronde dat de fabriek, die melkpoeder produceert voor babyvoeding, bezoek heeft gehad van Chinese afnemers. Zij “eisten” dat de mast direct verwijderd zou worden. Waarom? Je kan er alleen maar naar gissen. De Chinezen doen er waarschijnlijk alles aan om een volgend melkpoederschandaal in eigen land te voorkomen. In 2008 overleden er baby’s en werden er duizenden ziek door Chinese babymelk. Sindsdien kennen we het in Nederland het verschijnsel dat supermarkten en drogisterijen leeggekocht worden door handelaren in melkpoeder. Het Nederlands product staat voor de Chinezen synoniem aan kwaliteit en veiligheid. Voor Friesland Campina is de Chinese markt dus een belangrijke afzetmarkt. En de Chinese afnemers doen er alles aan om een negatief imago te voorkomen. Een zendmast op een fabriek zou bij kunnen dragen aan een negatief imago.

Een half jaar zonder GSM bereik is onacceptabel maar heeft ook zo zijn voordelen
Wat wel een feit is, is dat de bewoners van Borculo en omgeving ineens zonder GSM bereik zitten. Natuurlijk hebben de gemeente en KPN de procedures opgestart voor een nieuwe mast. De doorlooptijd van deze procedures is echter minimaal 6 maanden. Vanaf december is het leed weer geleden. In de tussentijd is de gemeente naarstig op zoek naar een tussenoplossing. Deze zal er best komen, maar tot die tijd leeft de bevolking even afgesloten van de wereld. Zeer vervelend als je in nood zit, maar voor boer ook wel eens lekker om zijn koeien te bekijken door rond te lopen in de stal in plaats van te turen naar een monitor op een bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *